Καθεστώς λογοκρισίας στο Χονγκ Κονγκ: Αφαιρούνται πολιτικά βιβλία από δημόσιες βιβλιοθήκες  | piperata.gr Skip to main content
Χονγκ Κονγκ

Καθεστώς λογοκρισίας στο Χονγκ Κονγκ: Αφαιρούνται πολιτικά βιβλία από δημόσιες βιβλιοθήκες 


Φιλοδημοκρατικοί συγγραφείς στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς τα βιβλία τους αφαιρέθηκαν από δημόσιες βιβλιοθήκες, μετά από τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο περί ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα τα πολιτικά βιβλία θα περάσουν από επανεξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν παραβιάζουν τον νέο νόμο, ανέφερε η αρχή που διαχειρίζεται τις βιβλιοθήκες.
  
 Ο νέος τρομονόμος ωστόσο, στοχεύει στην απόσχιση, την ανατροπή και την τρομοκρατία με ποινές ισόβιας κάθειρξης.   

Οι επικριτές, από την πλευρά τους, λένε ότι η νομοθεσία αυτή διαβρώνει τις ελευθερίες στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ ως ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας. Φυσικά το Πεκίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς.   

Η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997 και ορισμένα δικαιώματα έπρεπε να διασφαλιστούν για τουλάχιστον 50 χρόνια στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία χώρα, δύο συστήματα».   

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί ασφάλειας όμως, την Τρίτη 30 Ιουλίου, κορυφαίοι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας παραιτήθηκαν από τους ρόλους τους.   

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, τουλάχιστον εννέα βιβλία δεν είναι διαθέσιμα ή επισημαίνονται ως συγγράμματα "υπό εξέταση".  

Τα υπό εξέταση βιβλία περιλαμβάνουν εκδόσεις που έχουν συγγράψει ή έχουν συμμετάσχει στη συγγραφή τους, ο Joshua Wong, ένας διακεκριμένος ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας και η πολιτικός και νομοθέτης υπέρ της δημοκρατίας, Tanya Chan.   

Το Σάββατο, ο Wong έγραψε στο Twitter ότι ο νέος νόμος «επιβάλλει ένα καθεστώς λογοκρισίας στην ηπειρωτική χώρα» του Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «ένα βήμα μακριά από την πραγματική απαγόρευση βιβλίων».   

Less than a week after #NationalSecurityLaw has been put in place, #Hongkong's public libraries started to put books under review and suspend them from lending, including two of mine published in 2013 and 2015. pic.twitter.com/Dbuj62rEfj

— Joshua Wong 黃之鋒 😷 (@joshuawongcf) July 4, 2020

 

Το Πεκίνο απέρριψε την κριτική που ασκείται στο νέο νόμο, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που παρατηρήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ το 2019, οι οποίες κατά καιρούς οδήγησαν σε πολύ βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. 

Τη ίδια ώρα απορρίπτει και τις καταγγελίες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων δυτικών εθνών ότι παραβιάζει τις εγγυήσεις περί προστασίας των μοναδικών ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ ως παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις. 

Το Πεκίνο είχε υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ ορισμένες πολιτικές ελευθερίες για 50 χρόνια μετά την παράδοσή του. Ήταν εγγυημένα δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα.   

Για πολλούς κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας αποτελεί πρόωρο τέλος αυτών των ελευθεριών.   

Οι υποστηρικτές λένε ότι ο νόμος θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης μετά από έναν χρόνο διαμαρτυριών και διαδηλώσεων.  

Ωστόσο, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι ο νόμος αυτός περί διαδηλώσεων χρησιμοποιείται για την ποινικοποίηση της αντιπολίτευσης στο Πεκίνο.   

Η αφαίρεση πολιτικών βιβλίων από δημόσιες βιβλιοθήκες θα ήταν αδιανόητη πριν από μια εβδομάδα.  

Στο σημερινό Χονγκ Κονγκ, όμως, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αφαιρούν μηνύματα υποστήριξης για το κίνημα διαμαρτυρίας από τις εγκαταστάσεις τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως απόπειρες υποκίνησης της ανατροπής του καθεστώτος.   

Μέχρι στιγμής, 10 άτομα έχουν συλληφθεί για φερόμενη παραβίαση του νέου νόμου. Όμως ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι ευρέως διαδεδομένα.  

Οι διαδηλωτές πλέον θα κρατούν κενά πλακάτ στις πορείες. Φοβούνται ότι τα λόγια τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη.   Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV