Αυγενάκης: «Τα νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία θα είναι οι εκλέκτορες στις ομοσπονδίες» | piperata.gr Skip to main content
Αυγενάκης: «Τα νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία θα είναι οι εκλέκτορες στις ομοσπονδίες»

Αυγενάκης: «Τα νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία θα είναι οι εκλέκτορες στις ομοσπονδίες»

Επιμένει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στον χώρο του αθλητισμού ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ενόψει και εκλογών στις ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων το προσεχές φθινόπωρο. 

 

Γράφει ο Ιωάννης Κατσαρός 

Για την ακρίβεια ο κ. Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα της διεύρυνσης της εκλεκτορικής βάσης για την ανάδειξη των διοικήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, λέγοντας συγκεκριμένα πως «θα δώσουμε τη δυνατότητα πλέον στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία να είναι εκλέκτορες». 

 

Σχετικά με το μητρώο, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «το μητρώο, ώστε να γνωρίζουμε ποια αθλητικά σωματεία έχουμε στην Ελλάδα το στήσαμε, δουλεύει και εξελίσσεται» και πως, επιπλέον, «θα δημιουργηθεί μητρώο προπονητών και αθλητών».

 

Σχετικά με το μητρώο αθλητικών σωματείων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόσθεσε: «Όταν είπαμε ότι θα φτιάξουμε ένα μητρώο και να γνωρίζουμε άπαντες ποια ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία έχουμε στην Ελλάδα τα οποία θα είναι και εκλέκτορες αύριο μεθαύριο στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών είπαν “μας τα είπαν κι άλλοι”. Εμείς το στήσαμε και δουλεύει και εξελίσσεται και εκεί που είχαμε ακούσει ότι στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 10-11 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία, στο ποδόσφαιρό έχουμε πάνω από 4.500 με 5 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία τελικά όλα αυτά κατέρρευσαν διότι το μητρώο το οποίο λειτουργεί και σε λίγο θα είναι προσβάσιμα όλα αυτά τα στοιχεία σε όλους χωρίς καμία διάκριση... Κάνουμε ένα νοικοκύρεμα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα κάτι το οποίο ενοχλεί κάποιους και το καταλαβαίνω αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι λίγοι, με ενδιαφέρουν οι πολλοί».

 

Για τα 12 εκ. βοήθεια προς τα αθλητικά σωματεία, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Οι ομοσπονδίες ενώ έσκιζαν τα ιμάτιά τους, οι περισσότερες όχι όλες ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όταν από τις αρχές του Απρίλη τους πήγε υπηρεσιακό έγγραφο και ζητούσαμε να μας δώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία τα ενεργά για να μπορεί να γίνει σχετική διασταύρωση των στοιχείων με τις υπηρεσίες μας και να προχωρήσουμε στην προετοιμασία σωστής και έγκαιρης κατανομής της οικονομικής βοήθειας για τα ερασιτεχνικά σωματεία οι περισσότερες από τις ομοσπονδίες μας σνόμπαραν. ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ, ΕΟΚ, κολύμβηση, ιστιοπλοΐα. Μάλιστα ένας εξ αυτών, δηλαδή ο κ. Σεβαστής από πλευράς ΣΕΓΑΣ, είπε το εξής αμίμητο “δεν μπορούμε να τα δώσουμε γιατί αποτελούν προσωπικά δεδομένα”. Τέτοια αντίληψη έχουν για τον ελληνικό αθλητισμό και την αποστολή την οποία έχουν αναλάβει χρόνια τώρα και την οποία υπηρετούν από θέση ευθύνης».

 

«Δίνουμε εξουσία στα πραγματικά και ενεργά σωματεία»

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης των εκλεκτορικών σωμάτων για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών: «Θα δώσουμε τη δυνατότητα πλέον στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία να είναι εκλέκτορες. Τους δίνουμε εξουσία δηλαδή πραγματική στα πραγματικά και ενεργά σωματεία και όχι σε όποια βλέπαμε ξαφνικά σε μια ωραία λίστα χωρίς να μπορεί κανένας να διασταυρώσει. Αυτού του τύπου η μεταρρύθμιση στον αθλητισμό ξέρουμε ότι ενοχλεί αρκετούς αλλά όμως ικανοποιεί πολύ περισσότερους. Εμείς καθαρά και συνειδητά δουλεύουμε για τους πολλούς, δουλεύουμε για την αθλητική οικογένεια που δεν έχει τη δύναμη να βάλει ένα μέσο ή μια εφημερίδα να σφυροκοπά αλλά που όμως χαίρεται, νιώθει μια ανακούφιση, και εκφράζεται στον κύκλο του με ικανοποίηση όταν βλέπει να δίνεται χώρος και να μπαίνει σιγά –σιγά καθαρό οξυγόνο στις διοικήσεις και στον ελληνικό αθλητισμό συνολικότερα»,  

 

«Είναι πρόεδροι και διοικήσεις οι οποίοι κρατούν τις καρέκλες αυτές 10 -20 -40 και παραπάνω χρόνια, δεν λέω ότι θα διώξουμε κάποιον γιατί το σύστημα θα είναι δημοκρατικό αλλά θα είναι διάφανο αλλά όμως λέμε ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα με τα όρια των θητειών, με το ηλικιακό όριο, με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, με την ενεργό συμμετοχή των νομίμων και ενεργών ερασιτεχνικών σωματείων να υπάρξει διοικητική ανανέωση σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας», σημείωσε επιπρόσθετα ο κ. Αυγενάκης.

 

Το μητρώο προπονητών και αθλητών

Για το μητρώο προπονητών και αθλητών, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε τα εξής: «Είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε αφού ψηφιστεί ο νόμος και προχωρήσουμε στη διαδικασία πλέον προετοιμασίας διεξαγωγής των εκλογών για την έναρξη των νέων διοικήσεων και στις 48 αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη, σε αυτό το τετράμηνο μέσα όποτε οι διοικήσεις αποφασίσουν να διεξάγουν τις εκλογές τους αλλά με το πλαίσιο το οποίο θα ψηφιστεί από την ελληνική πολιτεία. Μια επόμενη δέσμευση ειναι να φτιάξουμε το μητρώο προπονητών και το μητρώο αθλητών, να υπάρχει δηλαδή έχει νοικοκύρεμα σε συνδυασμό με την πλατφόρμα και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Δεν ξέρουμε στην Ελλάδα πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε, κανένας δεν ξέρει. Τόσα χρόνια καλούμαστε να δώσουμε λεφτά για αθλητικές υποδομές για να εκσυγχρονίσουμε αλλά χωρίς να ξέρουμε τι έχουμε. Αυτή την ώρα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ φτιάξαμε, και ήδη έχει ενεργοποιηθεί, η πλατφόρμα με την επωνυμία ΠΕΛΟΠΑΣ όπου καταγράφονται από τους δήμους– εμείς έχουμε ολοκληρώσει την απόλυτη καταγραφή όλων των εγκαταστάσεών μας- και προχωρούν και οι δήμοι στην αντίστοιχη καταγραφή».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV