Yeni Safak: Εκατοντάδες ζώα κινδυνεύουν με αφανισμό στο Ελληνικό – Ο δήμος αγνοεί τις φιλοζωικές | piperata.gr Skip to main content
ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Yeni Safak: Εκατοντάδες ζώα κινδυνεύουν με αφανισμό στο Ελληνικό – Ο δήμος αγνοεί τις φιλοζωικές

Για τον κίνδυνο αφανισμού εκατοντάδων αδέσποτων ζώων που έχουν βρει καταφύγιο στις πρώην εγκαταστάσεις του αεροδρομίου στο Ελληνικό αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak».

 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γιάννης Κατσαρός

 

Το άρθρο εξιστορεί πως η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το περασμένο μήνα το πράσινο φως για την κατεδάφιση πέντε κτηρίων στο πρώην αεροδρόμιο ώστε να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης πολυτελών οικιών, ξενοδοχείων, καζίνο το οποίο ναι μεν θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας από την άλλη όμως θα προκαλέσει μια οικολογική καταστροφή.

Η Yeni Safak αναφέρει πως το αεροδρόμιο στο Ελληνικό εγκαταλείφθηκε το 2001 όταν και λειτούργησε το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα. Έκτοτε εκατοντάδες ζώα έχουν βρει καταφύγιο εντός των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου.   

Πλέον εκεί βρίσκονται περισσότερες από 40 γάτες με τα μικρά τους γατάκια, αλλά ακόμα και χελώνες, σκαντζόχοιροι, αλεπούδες και φωλιές πουλιών.

«Καταφέραμε να περισυλλέξουμε έναν μικρό αριθμό χελωνών, σκαντζόχοιρων από τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις», δήλωσε η Μαρία Γανωτή, επικεφαλής του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ωστόσο, «καθώς οι εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου έχουν σφραγιστεί με περίφραξη, στείλαμε αίτημα στην «Ελληνικό ΑΕ», μιας εκ των κυριότερων εταιριών στο επενδυτικό πρότζεκτ την περασμένη εβδομάδα και περιμένουμε την άδεια τους να πάμε και να μαζέψουμε τα υπόλοιπα ζώα», πρόσθεσε η κα. Γανωτή.  


Μέχρι στιγμής ο σύλλογος δεν έχει λάβει απάντηση. To δημοσίευμα αναφέρει πως από το 2001, φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να παγιδεύσουν και να στειρώσουν τις γάτες και να είτε να τις μεταφέρουν σε ένα άλλο ασφαλές περιβάλλον είτε να τις δώσουν προς υιοθεσία.  

Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει με τα μη οικόσιτα ζώα ώστε να μεταφερθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 4039/2012, οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την στείρωση, περισυλλογή και πρόνοια αδέσποτων και κατοικίδιων ζώων, κάτι που οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας αγνοούν εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες αδέσποτα να ζουν στους δρόμους.  

«Βάσει νόμου ο δήμος είναι αρμόδιος για αυτές τις ενέργειες. Όμως υπάρχουν δήμοι που δεν ενδιαφέρονται να τις κάνουν ή δεν έχουν τα χρήματα», δήλωσε στο Anadolu ο Αχιλλέας Κουρέπης, αντιδήμαρχος Κηφισιάς, υπεύθυνος για την πρόνοια ζώων.  

Η Yeni Safak αναφέρει πως παρά τις αιτήσεις των φιλοζωικών συλλόγων, όπως το «Αδεσποτολόγιο»,  ο δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού αρνείται πεισματικά να τις λάβει υπόψη.

Στις 10 Ιουνίου, έγινε συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), Νατάσα Μπομπολάκη, την αντιδήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ειρήνη Στελλάκη, τον Ελληνικό Διευθυντή της «Ελληνικό ΑΕ» Βαγγέλη Πέρπερα και την πρόεδρο της πανελλήνιας ομάδας κατά της κακοποίησης ζώων, Μάρθα Πουλτίδου.

Σύμφωνα με δελτίου Τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, τα ζώα και συγκεκριμένα οι γάτες εντός του παλιού αερολιμένα, θα μεταφερθούν σε κτηνιάτρους, εξεταστούν, στειρωθούν, αποκτήσουν βιβλιάριο υγείας, τσιπαριστούν και καταγραφούν στα δεδομένα του δήμου όπως ορίζει ο νόμος.

Από τότε όμως, δεν έχουν γίνει πολλά και σύμφωνα με τους εθελοντές, οι κατασκευαστική εταιρία για την οικοδόμηση του Ελληνικού, τοποθέτηση περίφραξη γύρω από το αεοδρόμιο μ’ αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η περισυλλογή και το τάισμα των ζώων.

Αίτημα από το «Αδεσποτολόγιο» να συνδράμει στην περισυλλογή των ζώων δεν έγινε αποδεκτό από την εταιρία.

 Η Βιβή Κατηφόρη, πρόεδρος του «Αδεσποτολόγιου» μίλησε στο Anadolu και είπε πως ο δήμος απέρριψε την πρότασή τους και δεν τους επέτρεψε να συμμετέχουν στις συναντήσεις για την επίλυση του θέματος.  

Τελικά το ζήτημα, πήρε δημοσιότητα εν μέρει από τις προσπάθειες της ΠΦΠΟ. Εστω και έτσι, ωστόσο, ο δήμος αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του.  

«Εγιναν συναντήσεις, σε κάποιες από τις οποίες συμμετείχαν κάποιοι εθελοντές αλλά όχι άλλοι», δήλωσε η κα. Κατηφόρη.

Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως σε κάθε προσπάθειας επικοινωνίας που κάνανε δεν ήταν καλοδεχούμενοι.

«Εσάς τι σας νοιάζει; Δεν είστε φιλοζωικός σύλλογος της περιοχής. Δεν σας πέφτει κανένας λόγος στο ζήτημα» ήταν ορισμένες από τις απαντήσεις που έλαβαν.

«Επιμείναμε για να ακουστούν τα αιτήματά μας, μιλήσαμε με την εταιρία, με το δήμο. Δε μας σεβάστηκαν και μας αγνόησαν όλες τις φορές».

Πλέον, αναφέρει η Yeni Safak, το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα ζώα που θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης του παλιού αεροδρομίου.

Ο δήμος υποστηρίζει πως οι γάτες έχουν περισυλλεχθεί και πως ο αριθμός των ζώων είναι πολύ μικρότερος από τα όσα ισχυρίζονται οι εθελοντές μολονότι οι δεύτεροι πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις εδώ και χρόνια.

Στον εναρκτήριο λόγο του την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως το Ελληνικό θα είναι «ένα μοντέρνο πρότζεκτ φιλικό προς το περιβάλλον που θα συμβολίζει τη ‘νέα Ελλάδα’ που οραματιζόμαστε».

Ωστόσο, πως θα είναι ένα πρότζεκτ «φιλικό προς το περιβάλλον» εάν τα ζώα αυτά πεθάνουν κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης;

Το «αδεσποτολόγιο» εξέδωσε στις 3 Ιουλίου δελτίου δελτίο Τύπου αναφέροντας πως κατέθεσε αίτημα προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ιωαννίδη με το οποίο ζητά τις ενέργειές της Εισαγγελίας ώστε να επιτραπεί η είσοδος των εθελοντών με ομαλό και ασφαλή τρόπο, να συνεχίσει η περισυλλογή των ζώων στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης και σε συνεργασία με εθελοντές έμπειρους στην περισυλλογή γατών όπως επίσης να εξασφαλιστεί από τον αρμόδιο Δήμο η μετέπειτα φιλοξενία τους ή επανατοποθέτησή τους σε κατάλληλα και ασφαλή μέρη αν δεν υιοθετηθούν. «Σε περίπτωση που υπάρξει αδιαφορία από πλευράς των εμπλεκομένων φορέων ή και εμποδιστεί η διάσωση των ζώων, ζητάμε να κινηθούν όλες οι εκ τους νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV