Οι Τούρκοι έκλεισαν την Αγία Σοφία – Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της σε τζαμί | piperata.gr Skip to main content
Οι Τούρκοι έκλεισαν την Αγία Σοφία – Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της σε τζαμί

Οι Τούρκοι έκλεισαν την Αγία Σοφία – Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της σε τζαμί

Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών που θα γίνουν, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή. 

 

Το μνημείο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

 

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

 

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής. 

 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το ένα σενάριο είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες ή ξύλινα παραβάν, που θα κλείνουν κατά τη διάρκεια της προσευχής.

 

Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κάποια φωτιστικά τρικ για να μην διακρίνονται οι αγιογραφίες. 

 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο πάτωμα να τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται την ώρα της προσευχής, για να σκοτεινιάζει ο υπόλοιπος χώρος. 

 

Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφόσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.

 

Aκόμη, το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV