Τσίπρας - Αναστασιάδης: Απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου | piperata.gr Skip to main content
ΤΣΙΠΡΑΣ

Τσίπρας - Αναστασιάδης: Απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, αργά το απόγευμα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη.

Κατά τον σύντομο διάλογο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Τσίπρας αφού εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη μετά από έναν χρόνο με τον πρόεδρο της Κύπρου ανέφερε ότι "η επίσκεψή του γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή, όπου είναι απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου καθώς εξελίσσεται λίγες ημέρες μετά από μία θλιβερή και προσβλητική απόφαση για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, του Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί". Σημείωσε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου έρχεται σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προκλητικότητα στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ως «θετικό ότι η Ελλάδα ζητά έστω και με καθυστέρηση από τους εταίρους στην ΕΕ να επεξεργαστεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για αυτή της την επιθετικότητα, πράγμα που διεκδικήσαμε από κοινού και πετύχαμε πέρυσι για την Κύπρο και τη κυπριακή ΑΟΖ».

Ανέφερε ακόμη ότι οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές αλλά διεθνές.

Σημείωσε ακόμη ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά. Αναφέρθηκε και στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό σημειώνοντας ότι "είναι σημαντική εξέλιξη η επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης με την υπογράμμιση ότι ο διάλογος ξεκινά από το σημείο που τον είχαμε αφήσει στο πλαίσιο Γκουτιέρες".

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε μια στενή συνεργασία και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά.

Αυτό που απασχολεί τον καθένα σήμερα είναι από τη μια η προκλητικότητα που γίνεται οξύτερη όσο ο χρόνος περνά και η ανοχή εντείνεται από πλευράς Ευρώπης και άλλων διεθνών παραγόντων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση προ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, ενός κληροδοτήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε Τέμενος. Αυτό ήταν ίσως η απόδειξη του πόσο εναρμονίζονται (η Τουρκία) με την ιδιότητα τους ως κράτος μέλος και την ίδια ώρα μια προειδοποίηση, μια ισχυρή ‘καμπάνα’ για το πώς πρέπει οι Ευρωπαίοι να αντιδράσουν όσο παρατηρείται η ανοχή.

Και πρέπει να πω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί και συνεργαζόμαστε σε αυτό τον τομέα, με την ελπίδα να αφυπνιστούν όσοι θεωρούν ότι με μέτρα καλής θέλησης ή με διπλωματία με την έννοια της ανοχής και της προσπάθειας, ότι αυτό μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Αυτό που ελπίζω είναι οι προσπάθειες να ευοδωθούν. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κράτη που ουδέποτε επιδιώξαμε την όξυνση της κρίσης. Δυστυχώς, έχουμε ένα γείτονα που αντί να συμπεριφέρεται ως Ευρωπαίος συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη την «αποφασιστικότητα μας να εμπλακούμε σε ένα διάλογο (για το Κυπριακό), αρκεί οι έκνομες ενέργειες να σταματήσουν, διότι κάτω από την απειλή των κανονιοφόρων δεν μπορείς να κάνεις διάλογο και να ευελπιστείς ότι είναι δυνατόν να εισακουστούν ή να ακουστούν και οι θέσεις και της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά κύριο λόγο».
Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά είναι και προκλητική και προσβλητική για τον Ελληνισμό.

Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου «θεωρώ θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να επεξεργαστούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτή την επιθετικότητα, πράγμα το οποίο διεκδικήσαμε και καταφέραμε και για την Κύπρο, για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα χρόνο πριν και είναι η στιγμή οι εταίροι μας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.

Δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά σε αυτή τη βάση και να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός ΑΝΑσυντονισμός.

Θεωρώ σημαντική εξέλιξη το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για τη διερεύνηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό από το σημείο που αφήσαμε αυτή την προσπάθεια και αναφέρομαι στο πλαίσιο Γκουτέρες που είναι η μόνη βάση που μπορεί να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος».

Στη συνάντηση παρόντες ήταν, από κυπριακής πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κούρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αργά απόψε.

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV