Ο εφιάλτης, η «απόδραση» και οι εκλογές πριν φύγει το «3»

Σήμερα, στον ημερήσιο Τύπο, από τα πρώτα θέματα που δεσπόζουν είναι το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Με δύο βεβαίως «αναγνώσεις».

«Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε»

Για παράδειγμα, γράφεται ότι «…η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση που θα επαναφέρει την τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνει ο καταναλωτής στα μέσα επίπεδα της τιμής του α’ εξαμήνου του 2021, προκειμένου να φύγει το δυσβάστακτο βάρος από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφασίσει μια κοινή λύση… Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος, παράλληλα με τις κινήσεις που κάνει για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το χρηματοδοτικό μοντέλο και την αποσύνδεση των δαπανών που θα απαιτηθούν από το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, να εφαρμόσει μια οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ακρίβεια».

«Αυξήσεις παντού»

Την ίδια ώρα, πάντως, υπογραμμίζεται η πραγματικότητα. Για τον εφιάλτη που ζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα: «…Το πασχαλινό εορταστικό ωράριο σε μαγαζιά και σούπερ μάρκετ έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η κίνηση της αγοράς δεν φαίνεται να φέρνει… Ανάσταση. Οι ανατιμήσεις οδηγούν τους καταναλωτές να είναι «μουδιασμένοι» και να περιορίζουν τις αγορές τους. Τα υπέρογκα έξοδα για το πασχαλινό τραπέζι θα «βγουν» με το μπαράζ πληρωμών σε επιδόματα, συντάξεις, μισθούς δημοσίου και Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όμως με τις νέες αυξήσεις στις τιμές από τον Μάιο, τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα. Οι νέες ανατιμήσεις θα φτάσουν από τον Μάιο στον καταναλωτή, ενώ ήδη οι επιχειρηματίες έχουν υποδεχθεί τους νέους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές… Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών. Οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».

«Κάνε αυτό που δεν έκανε ο Σημίτης»

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχουν δημοσιεύματα που επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται όλο και περισσότερο να «αποδράσει» από την Ελλάδα, βλέποντας τον διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

Όπως τονίζεται σε σχετικά δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιδιώκει μια υψηλή θέση είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) ή στο ΝΑΤΟ (π.χ. Γραμματέας).

Αυτό το «σκηνικό» θυμίζει έντονα την εποχή που ο Κώστας Σημίτης, βλέποντας να έρχεται η ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, έδωσε την αρχηγία στον Γιώργο Παπανδρέου, σκεπτόμενος και εκείνος μια ευρωπαϊκή θέση, ωστόσο δεν προχώρησε για λόγους που όλοι γνωρίζουν.

Λέτε να το πετύχει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Η απόγνωση

Μέσα σε όλα, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι στα κάγκελα! Βουλευτές σε απόγνωση, ειδικά εκείνοι που εκλέγονται στην Περιφέρεια, δέχονται αφόρητες πιέσεις από τους ψηφοφόρους, χωρίς να μπορούν να δίνουν πειστικές απαντήσεις.

Ορισμένοι, δε, έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ανοιχτά προς το Μέγαρο Μαξίμου να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο καθώς υπάρχει ο φόβος πως όσο καθυστερούν οι κάλπες, μεγαλώνουν οι πιθανότητες εκλογικής ήττας!

Εκτιμάται μάλιστα πως με την καθυστέρηση των εκλογών μετά το φθινόπωρο, ο κίνδυνος να μην γράφει τρία μπροστά το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο πιθανός!

Όσον αφορά τους υπουργούς, έχουν κατεβάσει τα μολύβια, και αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο στην TV. 

NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *