Πάρις Κουρτζίδης: Ο επόμενος λιγνίτης είναι το υδρογόνο

Ο πρόεδρος των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, τον αποτυχημένο τρόπο πρόβλεψης και διαχείρισης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το στρατηγικό σχεδιασμό που επιβάλλεται να χαράξει άμεσα η χώρα, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Η επένδυση στην παραγωγή υδρογόνου είναι το μέλλον και για την Ελλάδα, καθώς θα επιφέρει τη νέα βιομηχανική επανάσταση στον πλανήτη. Αυτό είναι το ενεργειακό κλειδί του 21ου αιώνα, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως καύσιμο, αλλά και ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας.

Το υδρογόνο μπορεί να τροφοδοτήσει κινητήρες εσωτερικής καύσης, ακόμα και να υποκαταστήσει το ντίζελ στους σημερινούς κινητήρες, με μικρές προσαρμογές. Προς το παρόν, όμως, οι τεχνολογίες αυτές δεν είναι ώριμες, κυρίως σε ότι αφορά την αποθήκευση, καθώς το υδρογόνο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και εκρηκτικό.

Η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες από τον λιγνίτη, πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο βιομηχανικό «πράσινο» σχέδιο και να στηριχθεί από γενναίες επενδύσεις. Έπρεπε ήδη να είχε βρεθεί τρόπος μετάβασης, πριν ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει, αποσύροντας όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028, χωρίς καν να έχει προβλέψει τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση της υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού των περιοχών, όπου λειτουργούν εργοστάσια λιγνίτη.

Η επαναφορά του λιγνίτη, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2038 (όπως έχει πράξει και η Γερμανία), για φθηνή ενεργειακή αυτονομία της χώρας, με την προσθήκη μέτρων αποτροπής της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

Εντούτοις, υπολογίζεται ότι μετά το 2030 οι συνθήκες θα είναι ώριμες για το «πράσινο υδρογόνο», το οποίο παράγεται με ηλεκτρισμό από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ώστε να χρησιμοποιηθεί και για μακροπρόθεσμη αποθήκευση πράσινης ενέργειας. Μέχρι τότε αναμένεται να εξελιχθούν και οι κάθε είδους μπαταρίες που θα χρησιμοποιούνται περισσότερο για βραχυχρόνια αποθήκευση, πριν ακόμη αντικατασταθούν από πυκνωτές, οι οποίοι τεχνολογικά θα είναι αυτοί που θα αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια.»

NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *