Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Ροή ειδήσεων

Καραϊβάζ: Υπέγραψε και ο Κεφαλογιάννης την επιστολή Κυμπουρόπουλου στην ΕΕ κατά Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη

Μπορεί το ΑΠΕ να μετέδωσε στην Ελλάδα ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην ΕΕ, ωστόσο, περιέργως, δεν ενημερώθηκε ολόσωστα…

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Piperata.gr, η στήλη αποκαλύπτει ότι την επιστολή αυτή προς τις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Βέρα Γιούροβα, για τη βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τη συνυπέγραψε και ο ευρωβουλευτής, τέως επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι άλλοι 40 ευρωβουλευτές που υπογράφουν το κείμενο είναι από έξι (6) διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως από την κεντροαριστερά και την αριστερά.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι κατ’ ουσίαν οι κ. Κυμπουρόπουλος και Κεφαλογιάννης θέτουν ζήτημα προστασίας των δημοσιογράφων, λογοκρισίας, δημοκρατίας και ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ, που έχουν δολοφονηθεί εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Κι αυτό με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ στην Ελλάδα.

Και ζητούν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ».

Επισημαίνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και την ταχεία έγκριση σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η δε σύσταση -λένε οι 42 ευρωβουλευτές- θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές.

Με λίγα λόγια, οι δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ συνυπογράφουν μία επιστολή που θέτει ζήτημα κυβερνητικών ευθυνών, δηλαδή κατά Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη! Για αυτό άλλωστε δεν δέχθηκαν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ να τη συνυπογράψουν.

Μάλιστα, το Piperata.gr και δη η στήλη «Πιπεράτα Παρασκήνια», όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν, ο κ. Κυμπουρόπουλος ήταν αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία αυτή, για να υπογράψουν ευρωβουλευτές από διάφορες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως από τη ΝΔ, τελικά, ανταποκρίθηκε και υπέγραψε όνο ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, γιατί οι υπόλοιποι θεώρησαν ότι αυτή η επιστολή στην παρούσα φάση αποτελεί σοβαρή μομφή -πλήγμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα έχει αρνητικό αντίχτυπο τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η επιστολή των «42» έχει ως ακολουθώς:

«Αγαπητή κυρία πρόεδρε Von der Leyen

Αγαπητή κυρία αντιπρόεδρε Jourová,

Σας γράφουμε σχετικά με τη βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018.

Δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί.

Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Τύπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο ρόλος δε των δημοσιογράφων είναι καθοριστικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη στο κράτος δικαίου.

Επιπλέον, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ανοιχτής και έντονης δημόσιας συζήτησης, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Από αυτήν την άποψη, πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Επομένως, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και τη φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία έγκριση σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η σύσταση θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές.

Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο μήνυμα στους δράστες, αλλά, κυρίως, στους συμπολίτες μας ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και δεσμεύεται να διατηρήσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατική διαδικασία».

Latest Posts

Viral Posts