Featured Πιπεράτα παρασκήνια

Ποινική δίωξη κατά διευθυντή Δίωξης Εκβιαστών για υπόθεση αρπαγής δημοσιογράφου

Ποινική δίωξη σε βάρος του διευθυντή της Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης, προκειμένου αρμόδιος εισαγγελέας να διερευνήσει τους λόγους συντάξεως ψευδούς βεβαίωσης από τον εν λόγω αξιωματικό, ο οποίος διεξήγαγε μέρος της προανακριτικής για την αρπαγή του υποφαινόμενου δημοσιογράφου από το lobby του Hilton, τον Μάρτιο του 2018, από άνδρες της επίσημης «φρουράς» του εφοπλιστή, μιντιάρχη και ιδιοκτήτη των ποδοσφαιρικών συλλόγων «Ολυμπιακός» και «Νότιγχαμ Φόρεστ».

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Ειδικότερα, ο κ. Καψιμάλης με τη διάταξη αυτή που εξέδωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 έρχεται και διορθώνει το σοβαρότατο «λάθος» του προηγούμενου εισαγγελέα (αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Πιέρρου), ο οποίος, μετά τις ποινικές διώξεις σε βάρος του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και έξι στενών συνεργατών του για το αδίκημα της παράνομης βίας, που άσκησε τον Μάιο του 2020 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, είχε άρον-άρον, με συνοπτικές διαδικασίες, «βγάλει λάδι» τον εν λόγω ανώτερο αξιωματικό της ΓΑΔΑ.

Μάλιστα, η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους είχαν αναβαθμίσει σε διευθυντή της Δίωξης Εκβιαστών, τον εν λόγω ανώτερο αξιωματικό Ν. Ντ., για τις καλές υπηρεσίες που προσέφερε.

Και η αλήθεια είναι ότι κατά τη δημοσιογραφική κρίση μας, αλλά και συναδέλφων του που τον αξιολόγησαν μιλώντας στο PIPERATA.GR, όταν θέλει ή και όποτε του πουν… είναι υποδειγματικός αστυνομικός.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, πρέπει να εξηγήσει τα ανεξήγητα… και στον εισαγγελέα και στη υπηρεσία του. Άλλως, πλην της διαθεσιμότητας που θα μπει, κινδυνεύει και με απόταξη, αφού μόνο το αδίκημα της ψευδούς υπηρεσιακής βεβαίωσης που έδωσε τιμωρείται τουλάχιστον με ένα έτος φυλάκισης.

Συγκεκριμένα, βεβαίωσε ψευδώς ότι ζήτησε και δεν υπήρχε καταγραφικό (βίντεο) στο κτίριο που στεγαζόταν -τον Μάρτιο του 2018- η εφημερίδα axia news, προκειμένου να αποδειχθεί η αρπαγή.

«Περαιτέρω ανεξαρτήτως της μη υπάρξεως ενδείξεων (σ.σ.: διαφωνούμε) ικανών κινήσεως ποινικής διαδικασίας σε βάρος του εγκαλούμενου αξιωματικού για την πράξη της παραβάσεως καθήκοντος, δεδομένου ότι η βεβαίωση που ο ίδιος εξέδωσε σχετικά με την μη ύπαρξη καταγραφικού καμερών στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της εφημερίδας axia news, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις (μετέπειτα από το Εσωτερικών Υποθέσεων) ένορκες καταθέσεις του Π. Π. (ιδιοκτήτη στεγαζόμενου σε όροφο του κτιρίου) και της Θ. Κ., ο αρμόδιος εισαγγελέας θα πρέπει αυτοτελώς να διερευνήσει τους λόγους συντάξεως της ως άνω βεβαιώσεως, καθώς και την πιθανή τέλεση του αδικήματος της ψευδούς βεβαιώσεως (άρθρο 242 ΠΚ, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Π. Καψιμάλης.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης «Πιπεράτα Παρασκήνια» του PIPERATA.GR, ήδη έχει διαβιβαστεί η παραγγελία στο γραφείο των ποινικών διώξεων της εισαγγελίας Αθηνών και εκκρεμεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να βγει και το διαβιβαστικό προς το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ. Όπου δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα κωλυσιεργήσει με άνωθεν ή και εξωθεσμικές παράνομες παρεμβάσεις…  

Κατά την προκαταρκτική και προανακριτική διαδικασία, ασφαλώς οι δικηγόροι του υποφαινόμενου θα καταθέσουν υπομνήματα με τα οποία θα στοιχειοθετούν την πρόθεση του εν λόγω αξιωματικού που υπηρετεί σε τόσο νευραλγικό πόστο να παραβεί κατ’ εξακολούθηση τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, προσπορίζοντας σε άλλον παράνομο όφελος (βλ. ηθικό αυτουργό, συνεργό και πέντε δράστες μόνο για παράνομη βία, ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον  επτά – εννέα ακόμη δράστες), βλάπτοντας κάποιον άλλον (τον δημοσιογράφο που έπεσε θύμα και αρπαγής).

Άλλωστε, δεν είναι μόνο η ψευδής βεβαίωση. Είναι ότι παρέλειψε να αναζητήσει βίντεο από τη διαδρομή που διένυσαν οι άνθρωποι του Μαρινάκη με αυτοκινητοπομπή και μηχανοπομπή, μεταφέροντας με, ως όμηρο, από το Hilton στα γραφεία της axia news.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, διέπραξε αδικαιολογήτως κι άλλα αμέτρητα «λάθη», οδηγώντας τον αντεισαγγελέα κ. Καψιμάλη να τον χαρακτηρίσει «ισχυρογνώμονα ακόμη και έναντι των ανωτέρων του», παρότι εμπειρότατος αστυνομικός.

Να σκεφτεί κανείς ότι περάσαμε ακόμη και απέξω από την αμερικάνικη πρεσβεία με δεκάδες κάμερες παντού σε ολόκληρη τη λεωφόρο και δεν αιτήθηκε σε κανένα φορέα, σε καμία υπηρεσία, πουθενά απολύτως, την προσκόμιση όσων περισσότερων βίντεο γινόταν.

Βίντεο που αποδείχτηκε ότι υπήρχαν, αφού 1-2 μήνες μετά,  όταν πλέον είχα καταγγείλει τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι αρχές και η υπόθεση ανατέθηκε στους «αδιάφθορους» της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, άπαντες επισήμως απάντησαν ότι η ΓΑΔΑ δεν τα ζήτησε εγκαίρως.

Με αποτέλεσμα τα επίμαχα βίντεο που υπήρχαν, λόγω όγκου και προσωπικών δεδομένων, τελικά να διαγραφούν.

Λες και η Δίωξη Εκβιαστών της ΓΑΔΑ να ήθελε να συμβεί… αυτό ακριβώς! Για να συγκαλύψει ποιον/ποιους;

Παρ’ όλα αυτά, έκαναν υπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο… αφού η άρση τηλεφωνικού απορρήτου διασταύρωσε τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα.

Ταυτοποιήθηκαν οι πάντες και τα πάντα, με τη συνδρομή της αγγλικής μυστικής υπηρεσίας πληροφορίων, της βρετανικής διεύθυνσης εγκληματολογικού και των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

Να σημειωθεί ότι ο υποφαινόμενος δημοσιογράφος και διαχειριστής της ερευνητικής – αποκαλυπτικής ιστοσελίδας PIPERATA.GR (θύμα αρπαγής από το Hilton) άσκησε ένσταση κατά της αρχικής διάταξης του εισαγγελέα (Ιούνιος 2020) και προχώρησε σε νέα εμπεριστατωμένη καταγγελία – αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Ιούλιος 2020), όχι μόνο κατά του εν λόγω αξιωματικού της ΓΑΔΑ, λόγω παράβασης καθήκοντος στη συγκεκριμένη -εμφανώς διαπλεκόμενη- υπόθεση, αλλά και κατά τεσσάρων ακόμη ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι εντοπίστηκαν από το δορυφόρο και της ελληνικές και βρετανικές αρχές να είχαν περίεργες και συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δράστες του Hilton, μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του διαιτητή ποδοσφαίρου Θανάση Τζήλου.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι αρχές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των υποθέσεων της αρπαγής από το Hilton και της απόπειρας δολοφονίας Τζήλου, υπήρξε κοινός δράστης, ο οποίος ανήκει στην επίσημη «φρουρά» του κ. Μαρινάκη, ενώ ένας ακόμη δράστης στην πρώτη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ως ένας εκ των συνεργών ή ηθικών αυτουργών στη δεύτερη. Κι αυτός είναι μέλος της επίσημης «φρουράς» του κ. Μαρινάκη – και μάλιστα πρωταγωνιστικό…

Επανερχόμενοι, όμως, στη διάταξη και την ποινική δίωξη κατά του ανώτερου αξιωματικού της ΓΑΔΑ, που παρήγγειλε ο έμπειρος και αδέκαστος αντεισαγγελέας Εφετών, κ. Παναγιώτης Καψιμάλης, οφείλω να επισημάνω ότι ακόμη και τώρα διαφαίνονται πιθανές πιέσεις θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων, ή έστω λανθασμένων κρίσεων και σημαντικών παραλείψεων.

Εν τούτοις, όπως και να έχει, ο κ. Καψιμάλης στέκεται στο ύψος του και διαφυλάττει το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς ζητά να διερευνηθούν όλες οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες, μεταξύ αυτών και το αίτημα συσχετισμού των δύο προαναφερόμενων πολύκροτων υποθέσεων: «παράνομη βία σε βάρος δημοσιογράφου στο Hilton» και «απόπειρας δολοφονίας δια άγριου ξυλοδαρμού κατά του διαιτητή Τζήλου».

Παράλληλα, αφήνει ορθάνοιχτο το να εξεταστεί και η λάθος κρίση ενός άλλου εμπλεκόμενου εισαγγελέα, αυτή του κ. Χαράλαμπου Μαστοραντωνάκη, ο οποίος μεν διαπίστωσε την παράνομη βία (πλημμέλημα), αλλά δεν αναφέρθηκε καν στο αιτιολογικό του γιατί δεν υπήρξε και το αδίκημα της αρπαγής (κακούργημα), αφού επιβεβαιώθηκε ότι ο υποφαινόμενος μεταφέρθηκε απειλούμενος για τη ζωή του (και όχι μόνο), χωρίς να έχει την ελευθερία του, από το ξενοδοχείο Hilton στα γραφεία της εφημερίδας που εξέδιδε ο συνεργός και συνεργάτης του Μαρινάκη, Αντώνης Πίκουλας.

Όπου εκεί υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει κείμενο παρά τη θέληση του, το οποίο «διέψευδε» προηγούμενο αποκλειστικό, που αφορούσε στην αποκάλυψη τού -τότε επικείμενου- πορίσματος της εισαγγελέα Ειρήνης Τζίβα για την εμπλοκή του εφοπλιστή στην υπόθεση «Noor one». Και το οποίο δέκα ημέρες μετά, επιβεβαιώθηκε περίτρανα και επισήμως…

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *